Status: Lopende projecten

Ontwikkeling van een geautomatiseerd meetsysteem als basis voor de ammoniakemissie via voederadditieven bij varkens

De uitvoering van het stikstofdecreet zorgt ervoor dat er enorme ammoniakemissiereducties zullen moeten worden gerealiseerd in de landbouwsector in het algemeen en in de varkenshouderij in het bijzonder. In het verleden zijn er reeds een aantal technologische (AEA-systemen) en brongerichte (PAS-maatregelen) maatregelen uitgewerkt. 

Echter is er, om de benodigde emissiereductie te kunnen realiseren, een dringende nood aan enerzijds brongerichte en anderzijds technologische maatregelen. Begin 2024 heeft het Administratief Team Luchtemissies bekend gemaakt aan welke voorwaarden toekomstig onderzoek dient te voldoen om nieuwe maatregelen te kunnen erkennen. Deze voorwaarden zijn zeer zwaar wat ertoe leidt dat het erg moeilijk en duur zal zijn om onderzoek naar nieuwe technieken te kunnen uitvoeren. 

Bovendien is er vandaag in de varkenshouderij geen onderzoeksinfrastructuur beschikbaar die voldoet aan de gestelde voorwaarden. Om het onderzoek toch alle kansen te bieden is het noodzakelijk om dergelijke onderzoeksinfrastructuur ter beschikking te stellen. De doelstelling van dit project is dan ook om de vleesvarkensstal van Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw (PVL) uit te rusten met een ammoniakemissiemeetsysteem. 

Concreet zal er, in samenwerking met Animal Welfare Solutions (AWS) een sensorgebaseerd meetsysteem worden ontwikkeld dat als onderzoekstechnologie kan worden ingezet. Deze technologie zal worden geïnstalleerd in minimaal twee vleesvarkensafdelingen van het proefbedrijf. Vervolgens zal er in samenwerking met Arvesta ook meteen een onderzoekstraject worden opgezet om een voederadditief uit te testen. Daarmee moet dit project ook een eerste stap zetten in de officiële erkenning van een PAS-maatregel volgens de nieuwe procedure.

Concrete doelen

De hoofddoelstelling wordt ondersteund door een aantal nevendoelstellingen:

  • Ontwikkeling van een meetstation, uitgerust met verschillende types van sensoren, om plaatsspecifieke data te kunnen verzamelen. Verschillende types van sensoren betekent in dit geval zowel met een verschillende focus bv. ammoniak, CO2, temperatuur, licht, … als verschillende sensoren met dezelfde focus bv. meerdere types ammoniaksensoren, meerdere types CO2-sensoren, … Op deze manier kan de impact van stalklimaat op de betrouwbaarheid en langleefbaarheid van de sensoren worden vastgesteld
  • Ontwikkeling van analysesoftware die de geregistreerde data kan bundelen maar eveneens kan analyseren. Sensoren genereren door hun continue registratie nl. gigantische hoeveelheden data die door software zullen moeten worden geordend en vervolgens moeten worden geanalyseerd. Dit softwarepakket wordt op maat van PVL ontwikkeld en zal draaien op lokale servers.
  • Om het ontwikkelde meetsysteem in de praktijk te brengen zullen er verschillende proeven worden uitgevoerd met veevoederspecialiteiten zoals vezelafbrekende enzymen, butyraten, phytogene componenten en combinaties daarvan. Binnen het project wordt enkel ingezet op toegelaten producten die nog geen erkende emissiereducerende werking hebben.

Partners

Financiering

Neem contact op

Contact Us